Шпионски видео и аудиозаписи

Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия, без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.”
Това е текст от Конституцията на Република България.

Едва ли някой има илюзията, че той се спазва. Нямамe предвид специалните разузнавателни средства и дейността на службите за сигурност. Там нещата са уредени законово, правилата са изключително строги и дейностите попадат в предвидените от закона случаи.
Не би следвало да се занимаваме и със системите за видеонаблюдение, изградени с цел охрана. В закона за частната охранителна дейност има текст, който задължава зоните с видеонаблюдение да се маркират с предупредителни надписи. Тоест, тежестта за спазване на чл. 32 от конституцията е върху отделната личност. Ако не желаем да ни заснемат не бива да минаваме по бул. Дондуков и жълтите павета, да не влизаме в банката и супермаркета, нито пък да пътуваме със самолет или друг обществен транспорт. Тези камери и видеозаписи са необходими за опазване на обществения ред и националната сигурност.

Не е ясно как стои въпросът с телевизионните репортажи. Ако спазват чл. 32 от конституцията, телевизионните репортери ще умрат от глад. Но те вършат дейност, в полза на обществото и затова няма да се задълбаваме в репортажите, направени и излъчени без наше знание, но с наше случайно или не, присъствие в тях.

Нека да разгледаме шпионските записи. „Шпионски” е силно, но достъпно казано. По-скоро това са несанкционирани записи. Всеки има право да си купи видеокамера, фотоапарат или използвайки вградените такива в своя GSM, да снима каквото си иска, с изключение на някои обекти на националната сигурност, произведения на изкуството и исторически ценности. При тези записи, когато операторът снима близки и познати или природни забележителности, в обектива на записа попадат множество случайни хора. Това не е предвиден от закона случай, но по принцип се приема като безобиден и може би за това не виждаме разгневени лица, които правят забележки на хората с фотоапарати и видеокамери.

Каква е възможността до бъдем записани и подслушани тайно, без наше знание и записът да бъде използван с цел, насочена срещу нашите интереси?
Много голяма. В магазините и интернет се предлагат множество изделия, обозначени с надпис „шпионски”. По същество това са видеорекордери, записващи видео със звук, безжични видеокамери– предаващи по радиоканал видео и звук на разстояния от 10 – 200 метра, дигитални аудиорекордери и безжични радио или GSM микрофони. Характерното за всички тях е, че са малогабаритни, автономни и много често скрити /камуфлирани/ в предмети от бита.

Ето и няколко изделия, свободно продавани в България:

Шпионски часовник. С вградена мини камера, микрофон и дигитален видеорекордер. Прави видеоклипове със звук в реално време, с резолюция 640 х 480 пиксела и 25 кадъра в секунда. Батерията издържа около 30 минути. Часовникът работи. Цена: 120 лева.

Шпионско дистанционно за автомобил. В дистанционното има вградена мини камера, микрофон и дигитален видеорекордер. Прави видеоклипове със звук в реално време, с резолюция 640 х 480 пиксела и 25 кадъра в секунда. Прави снимки с резолюция от 2 мега пиксела. Батерията издържа около 30 минути. Цена от 75 лв.

Шпионска химикалка, с вградена мини камера, микрофон и дигитален видеорекордер. Прави видеоклипове със звук в реално време, с резолюция 640 х 480 пиксела и 25 кадъра в секунда. Батерията издържа около 30 минути. Химикалката работи. Цена: 83 лв.

Микрофон със SIM карта. В микрофона се поставя SIM карта. При набиране на номера на картата от GSM, микрофонът се включва и слушате разговора около него. При прекъсване на разговора, микрофонът преминава в режим на изчакване. По този начин може да се подслушва от всяка точка на земята, в която има GSM покритие. Продава се на щанд за чорапи на един от софийските пазари, на цена от 67 лв.

Качеството на записа, извършван от подобни устройства е лош и не става за домашно видео или за професионални цели. В същото време е достатъчно добър, за да се разбере кой какво прави или говори на записите. Имайки предвид това, малките размери и камуфлажа, тези устройства са подходящи за играчка или за да създадат грижи на някого.

Проблемът е в тяхната достъпност, ниска цена и възможността да бъдат използвани сравнително незабелязано, което увеличава риска да бъде записан личен, служебен разговор или случка, без знанието и съгласието на потърпевшия.
Тези устройства са в ниския ценови клас. Тяхната продажба не е незаконна. Има подобни устройства и в ценовия клас от 150 – 500 лева и техните параметри се доближават до професионалните.

Противодействието на използването на такъв род устройства не е лесно и евтино. Това е основен принцип в борбата с незаконното подслушване и видеозаснемане. За да се неутрализира устройство, което струва смешно малко и е изключително лесно за използване, е нужен солиден опит, наблюдателност, техническа екипировка и тренировка.

Като начало можем да дадем няколко прости съвета:
1. Подбирайте мястото за разговор според събеседника и очакваната тема.
2. Наблюдавайте реакциите на събеседника си и околните. Търсете неадекватни реакции, притеснение, признаци на дискомфорт, неоправдани ставания и движения, чести ходения до тоалетна и други подобни прояви.
3. Оглеждайте предметите, които са разположени пред вас и около вас. Необичайни предмети или обичайни предмети на необичайно място. Както и обичайни предмети на обичайно място, но с различен стил и ценови клас от този, с който сте свикнали или който подхожда на събеседника ви. Например, евтин китайски часовник би изглеждал странно на ръката на сериозен бизнесмен или суетен мъж, държащ на скъпите и маркови аксесоари.
4. Не купувайте и не използвайте „вълшебни” бъг детектори или други подобни устройства от случайни хора и сайтове. Те не са ефективни и ви дават фалшиво чувство за сигурност. Най-евтиното устройство, което може да засече наличието на подобни шпионски устройства във вашия събеседник е с цена около 9 000 /девет хиляди/ лева, без ДДС и работата с него изисква обучение и опит. Бъг детекторите не могат да засекат диктофон или скрита мини камера.
5. Консултирайте се със специалист.
6. Не забравяте, че най-често подобни записи се правят от близки хора, партньори, конкуренти и колеги.

Горните съвети не работят срещу професионалисти, използващи високотехнологични устройства. За съжаление има много такива извън правоохранителните органи, които се използват различно от „предвидените от закона случаи”.

В заключение остава да си пожелаем успех в опазването на гарантираната ни от конституцията неприкосновеност на личния живот.

Екип „Профисек“, брой 3 на Списание Professional

Новини

picture

Тринадесети брой на специализираното списание за сигурност Professional

Виж още »

Проекти

picture

Система за откриване на подслушвателни устройства, използващи WiFi и Bluetooth свързаност

Виж още »

Библиотека

picture

Защита от подслушване през мобилен телефон

Виж още »